El dissabte dia 16 de març participarem en una de les jornades que organitza l’associació cultural Amics del Patrimoni de Calafell. L’objectiu és reconstruir la barraca de pedra seca del Maginet, situada a la pedrera de l’Escarnosa, i intentar netejar els seus voltants desbrossant part de l’espai.
Un dels elements amb més interès etnològic són les barraques de pedra seca, de pagès o de vinya. Les barraques de pedra seca són una construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense cap mena de morter de calç, tot i que a vegades es fica fang. D’aquesta manera, les pedres es col·loquen en sec (d’aquí prové el nom de pedra seca) amb una tècnica constructiva en què destaca la coberta, realitzada amb el que es coneix amb falsa cúpula. Aquesta tècnica constructiva es remunta a l’època neolítica i s’ha utilitzat fins al primer terç del segle XX. Aquest element etnogràfic és un clar reflex de l’economia penedesenca que es basava en el conreu de la vinya i la seva comercialització, des de principis del segle XVIII i sobretot durant el segle XIX. A la totalitat del municipi podem trobar un total de quaranta barraques de pedra seca.
Intentar preservar i reconstruir el material etnogràfic, com en aquest cas és la barraca de pedra seca del Maginet, és també una manera de cuidar i preservar la història. Amics del Patrimoni és una associació que té per objectiu principal preservar el patrimoni històric de Calafell i és aquesta jornada un exemple d’aquesta voluntat. Des de la Comunalitat de Calafell també creiem que s’han de preservar els elements històrics que ens envolten i que alhora en representen, i és per aquest motiu que col·laborem en aquest acte que Amics del Patrimoni organitza.
El punt de concentració serà el dissabte 16 de març a les 09:00 h al pàrquing de la Bòvila (Calafell). L’activitat acabarà, aproximadament, a les 14:00 h del migdia.
S’aconsella fer servir guants de pell, calçat de seguretat i roba resistent. Qui vulgui pot portar alguna eina com un pic, una pala, senalles o tisores de podar. A banda, cal que cadascú s’hi porti les vitualles. Per a més informació cal escriure a amicsdelpatrimonidecalafell@gmail.com o escriure al telèfon 631 25 31 41.