Ahir al Centre de la Sínia vam començar el matí amb l’entusiasme que calia per poder gaudir d’una diada acolorida i plena de novetats literàries, acollint a tres escriptors de Calafell que van oferir-nos les seves noves obres, i tenint com a convidats “especials” als avis i àvies del servei Bon Dia que ens van voler acompanyar i als que els esperava una sorpresa, tot i que la més valuosa sorpresa era la de poder passar un matí acompanyats dels voluntariat que els fa les trucades, en una diada com la de Sant Jordi, que tan ens convida a sortir al carrer.
Mentre es col·locaven els llibres a les taules, el jardí de la Sínia, s’omplia de roses de tots colors i textures, hi havia de flor natural, però també de les que les persones del Taller Ocupacional havien fet amb les seves mans. També punts de llibre artesanals, però sobre tot, ganes, moltes ganes de passar un dia diferent.
La gent va anar arribant, omplint en primer lloc l’espai on l’Arturo Solé va exposar el seu llibre “La milla d’or de Calafell”, fent-nos una passejada pel passat del municipi, els indrets més populars, les tradicions i també les persones que en aquella època eren l’eix vital de la vida quotidiana a Calafell.
Tot seguit es va afegir l’Encarna García, que a través d’imatges de la Masia de la Sínia ens va anar transportant per aquest espai molt temps enrere, parlant-nos de costums i usos dels habitacles, de les parets on avui s’aixeca el nostre centre.
Va ser després la Berta, infermera en temps de postguerra, qui ens va continuar acompanyant en un viatge en el temps, fins l’època en la que les dones que treballaven en aquesta professió, pràcticament no tenien qualificació, ni eines per poder fer la seva tasca amb eficàcia, pel que s’havien d’inventar recursos entre els materials usats o inservibles, donar-los un nou ús i sortir-se del pas, podent així ajudar a moltes persones per a les que no havia esperança.
Quan el lletraferits van iniciar el relat del conte que ells i elles mateixes havien elaborat, es podia percebre des de les finestres que donen al jardí, el moviment de persones que passaven entre les diferents taules d’activitats que s’oferien. Al taller de manualitats on es feien roses i punts de llibres artesanals, es consultava el programa per no perdre’s cap de les següents activitats, a l’hora que al taller sensorial el gaudien persones amb diversitat funcional, mentre altres s’intercanviaven llibres o tafanejaven tot el que tenien al voltant.
Els lletraferits continuaven narrant els entrebancs que es trobaven per arribar al castell així com les solucions per conviure millor, mentre a la Sala del Castell, les germanes Barral, compartien la seva infantesa al costat d’un pare escriptor, popular i peculiar, que simulava ser “un núvol amb pantalons”.
El Sergi Martínez ens va narrar la seva aventura romàntica per Bali, on va passar allò que menys s’esperava, enamorar-se, sentiments que els va transcriure en el llibre que ens presentava “Memorias de Bali”, deixant palès que el cor no sap d’edat.
Quan la Rita entrevistava a l’escriptor Josep Matas sobre el seu nouvingut llibre “Las regles del intercambio” i es submergien en el fil conductor dels sis relats que composen l’obre, en la Sala del Xaloc, anaven prenent seient els avis i àvies del Bon Dia, així com les persones voluntàries que els fan les trucades. En una pantalla es podia veure la història del servei, des de l’any 2018 fins a data d’avui, però sobre tot es podien veure als seus protagonistes, tan les persones grans com el voluntariat que al llarg d’aquest anys els han acompanyat amb un somriure.
Van ser el grup de persones del Taller Ocupacional que havien elaborat la llibreta en forma de detall, els mateixos que van fer l’entrega de l’obsequi a cadascun dels presents.
Així es va posar fi a un matí ple de tragí, mentre la tarda va transcorre tranquil·la, donant-nos temps a rumiar què faríem per l’any vinent, conscients que després de veure tants somriures gaudint d’aquesta diada, i que l’entusiasme abocat havia donat resultat, res no ens impediria continuar compartint estones de felicitat.
Sant Jordi 2024 – Centre la Sínia